1989: Wiskunde A-dag (voorheen: Wiskunde A-lympiade)
De Wiskundedagen zijn begonnen met de Wiskunde A-lympiade in 1989 – toen werden de vakken Wiskunde A en Wiskunde B ingevoerd in het vwo. Wiskunde A was een volledig nieuw vak, bedoeld voor leerlingen die juist niet een technische studie gingen volgen. De wiskunde in Wiskunde A was dan ook gericht op toepassingen, met onderdelen als lineair programmeren, matrixrekening en kansverdelingen en statistiek. Eén van de doelen van het vak was dat leerlingen leerden probleemoplossen, leerden modelleren; hun gezond verstand gebruikten, leerden nadenken, argumenteren – en samenwerken, communiceren, en presenteren. Omdat dat allemaal lastig in een centraal schriftelijk eindexamen te toetsen was, bedacht prof. dr. Jan de Lange (1943-2025) een opdracht, die teams van leerlingen binnen een dag moesten uitvoeren. Om deelname aantrekkelijk te maken, organiseerde hij het als een wedstrijd – de Wiskunde A-lympiade was geboren! De allereerste keer vond plaats op de Veluwe, waar nu nog steeds ieder jaar de finale plaatsvindt.*
1999: Wiskunde B-dag
Toen eind jaren ’90 van de vorige eeuw de “praktische opdrachten” een vaste plek kregen in de schoolexamens, zowel voor wiskunde A als wiskunde B, dacht de Wiskunde A-lympiade commissie zichzelf op te kunnen heffen – de missie was immers geslaagd: alle vaardigheden die we hierboven noemen (de zogenaamde ‘higher order thinking skills (HOTS)’) waren een verplicht onderdeel geworden van het wiskundeprogramma.
In een netwerkbijeenkomst met wiskundedocenten kwam echter het voorstel om niet alleen een opdracht te maken die een beroep deed op HOTS voor Wiskunde A, maar ook één voor Wiskunde B! Zo gezegd, zo gedaan – en in 1999 zag de eerste opdracht van de Wiskunde B-dag het licht.
2012: Wiskunde Klas3-dag (voorheen: Onderbouw Wiskunde Dag – vmbo wiskunde dag)
Om leerlingen ook beter te kunnen voorbereiden op de opdrachten in de bovenbouw, werd in 2012 de Onderbouw Wiskunde Dag in het leven geroepen, voor 3 havo-vwo, die in 2021 een vmbo-versie kreeg.
2025: Wiskundedagen (voorheen: Wiskunde in teams)
Vanaf 2018 gaan de evenementen onder de paraplu “Wiskunde in teams” door het leven, afgekort Wit – vandaar ons e-mailadres: wit@uu.nl.
Door de pandemie heeft Wiskunde in teams echter een heel andere connotatie gekregen – en de naamgeving van de afzonderlijke evenementen helpt niet om te zien dat ze allemaal bij elkaar horen. Daarom hebben de evenementen in 2025 een nieuwe naam gekregen: Wiskundedagen. Daaronder vallen de Wiskunde Klas3-dag, de Wiskunde A-dag en de Wiskunde B-dag.
In 2016 verscheen over de geschiedenis en achtergronden van Wiskunde in Teams een artikel in Euclides, het vakblad voor de wiskundeleraar.
De Wiskundedagen worden georganiseerd door het Freudenthal Instituut en door verscheidende commissies.
*In 2005 werd onder de 1ste jaars studenten van de 2de graads lerarenopleidingen een eigen competitie gestart, met de opdracht van de Wiskunde A-lympiade: de Opleidingscompetitie. Het winnende team mag naar de Nationale Wiskunde Dagen.